Omlet z brokułem
Opublikowano: 26.03.2022 r.
Jajka, brokuły i pomidory koktajlowe – to trio, które sprawi, że ten omlet zyskuje niepowtarzalny smak. Zanurz się w puszystej mieszance, gdzie jajka tworzą idealną bazę, a kawałki brokułów i pomidorki dodają świeżości i koloru. Całość dopełnia delikatny aromat szczypiorku oraz subtelny posmak oleju rzepakowego.
Składniki dla 1 porcji:
- Jajko - 3 szt.
- Brokuły - 100 g (1/4 sztuki)
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka)
- Pomidory koktajlowe - 100 g (4 sztuki)
- Szczypiorek - 10 g (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, rózga, miska
Przepis krok po kroku
- Olej rozgrzej na patelni.
- Brokuły podziel na różyczki i wrzuć na patelnię, krótko podsmaż.
- Jajka wbij do miski, dopraw do smaku i roztrzep, a następnie wlej masę jajeczną na patelnię.
- Smaż do momentu, aż jajka zetną się i przełóż na talerz.
- Dodaj pomidorki przekrojone na pół i posyp szczypiorkiem.
Komentarz dietetyka
Omlet możesz przygotować z dowolnymi warzywami, postaw na swoje ulubione dodatki i przygotuj pożywne śniadanie.
~ Oliwia Gawron, dietetyk