Omlet z boczkiem
Opublikowano: 19.07.2021 r.
Jajka, wędzony boczek i gouda - to trio, które z miejsca robi wrażenie w naszym przepisie na omlet z boczkiem. Dzięki tym składnikom omlet jest nie tylko sycący, ale i wyjątkowo smaczny. Dodatkiem jest odrobina mleka, która sprawia, że konsystencja będzie idealnie kremowa.
Składniki dla 1 porcji:
- Jajko - 3 szt. (3 jajka rozmir M)
- Boczek wędzony bez kości - 80 g
- Mleko 2% - 24 ml (2 łyżki)
- Ser gouda - 50 g (W kostce)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, tarka, miska, patelnia
Przepis krok po kroku
- Boczek pokrój w paseczki. Tak przygotowany boczek umieść na rozgrzanej patelni i przez chwilę go podsmażaj.
- Ser żółty zetrzyj na tarce.
- Do miski wbij jajka i dobrze je roztrzep. Następnie dodaj do nich ser, mleko oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj.
- Masę jajeczną wlej na patelnię z boczkiem. Całość szybko zamieszaj łopatką.
- Po ok. 3 min boki omletu będą odchodzić od patelni, a spód będzie rumiany – wtedy odwróć omlet na drugą stronę i podsmażaj jeszcze ok. 2 min.
- Gotowy omlet wyłóż na talerz.
- Podawaj od razu (na gorąco).