Omlet wytrawny
Opublikowano: 17.06.2021 r.
Jajka, szynka z indyka, szpinak i ser gouda – to kluczowe składniki, które sprawiają, że ten omlet wytrawny jest pełen smaku. Delikatna szynka, zdrowy szpinak i kremowy ser gouda tworzą doskonałą harmonię w każdym kęsie. Proste połączenie, a jakże pyszne!
Składniki dla 1 porcji:
- Jajko - 2 szt.
- Szynka z indyka - 40 g (2 plastry)
- Szpinak - 25 g (1 garść)
- Ser gouda - 20 g (1 plaster)
- Mleko 2% - 25 ml
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, tarka
Przepis krok po kroku
- W miseczce zmieszaj razem mleko i jajka, by dobrze się połączyły. Dodaj sól, pieprz i zioła. Dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej oliwę. Wylej na nią masę jajeczną.
- Wędlinę pokrój w paseczki, a ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Następnie poukładaj na omlecie pokrojoną w paski wędlinę i starty ser. Posyp również szpinakiem.
- Smaż 3 minuty, następnie przełóż omlet na drugą stronę i smaż kolejne 3 minuty.
Komentarz dietetyka
To zdrowy pomysł na posiłek, jednak warto do niego użyć mąki pełnoziarnistej.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny