Omlet Thermomix
Opublikowano: 25.02.2022 r.
Jajka, mleko i masło – to główne składniki, które sprawiają, że omlet z Thermomixa wychodzi idealnie puszysty i delikatny. Dodatkowo, szczypta mąki pszennej i trochę posiekanego szczypiorku dodają tekstury i świeżości. Ten prosty przepis wykorzystuje Thermomix do maksymalnego uproszczenia procesu, sprawiając, że śniadanie staje się dziecinnie łatwe do przygotowania.
Składniki dla 1 porcji:
- Jajko - 2 szt.
- Mleko 3,2% - 10 ml (1 łyżka)
- Mąka pszenna typ 550 - 12 g (2 łyżeczki)
- Masło - 6 g (1 łyżeczka)
- Szczypiorek - 5 g (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- patelnia do naleśników, thermomix, motylek (thermomix)
Przepis krok po kroku
- Oddziel białka od żółtek.
- W naczyniu Thermomixa umieść motyle i wlej białka. Dodaj szczyptę soli. Ubij białka na sztywną pianę przez 3 minuty 30 sekund / obroty 3. Przełóż białka do innego naczynia.
- Do naczynia Thermomixa wlej żółtka i mleko. Dodaj mąkę oraz szczyptę pieprzu i wymieszaj przez minutę / obroty 3.
- Dodaj białka i delikatnie wymieszaj kopystką.
- Na patelni rozpuść masło. Wlej masę jajeczną na patelnię i smaż przez około 2 minuty z każdej strony.
- Gotowy omlet przełóż na talerz i podawaj posypany szczypiorkiem.
Komentarz dietetyka
Śniadanie z jajek to bardzo dobre rozwiązanie. Takie śniadanie zapewni wiele wartości odżywczych.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk