Omlet szarlotka
Opublikowano: 18.10.2021 r.
Jajko, małe jabłko, mąka pełnoziarnista i odrobina cynamonu – to kluczowe składniki omletu szarlotki, który idealnie łączy w sobie puszystość jajka z aromatem pieczonego jabłka i przypraw korzennych. Ten prosty i szybki przepis to strzał w dziesiątkę na śniadanie lub podwieczorek, kiedy masz ochotę na coś słodkiego i pożywnego, bez większego wysiłku.
Składniki dla 1 porcji:
- Jajko - 1 szt. (1 sztuka)
- Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista - 15 g (1 łyżka)
- Mleko 2% - 20 ml (2 łyżki)
- Jabłko - 150 g (1 sztuka, mała)
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka)
- Cynamon - 3 g (1/2 łyżeczki)
- Proszek do pieczenia - 3 g (1/2 łyżeczki)
- Przyprawy - sól, cynamon, cukier z prawdziwą wanilią, proszek do pieczenia
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, pokrywka do patelni
Przepis krok po kroku
- Jabłko umyj i zetrzyj na tarce.
- Dodaj cynamon i pół łyżeczki cukru waniliowego.
- Oddziel białko od żółtka.
- Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- Przesiej do miski mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj.
- Dodaj mleko i żółtka i dokładniej wymieszaj.
- Następnie delikatnie wmieszaj ubite białko.
- Dodaj przygotowane wcześniej jabłka i wymieszaj.
- Rozgrzej patelnię i wylej na nią przygotowaną masę.
- Smaż pod przykryciem, aż wierzch się zetnie, po czym delikatnie przełóż na drugą stronę.
- Podawaj ze świeżymi owocami.
Komentarz dietetyka
Jajka są bardzo bogate w witaminy i wartości odżywcze, dlatego świetnie nadają się na zdrowe śniadania.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk