Omlet owsiany
Opublikowano: 01.04.2022 r.
Jajka, mleko i mąka owsiana to trio, które robi robotę w tym super zdrowym, a jednocześnie mega smacznym omlecie owsianym. Wymieszasz te składniki i usmażysz na odrobinie oleju rzepakowego. Efekt? Syte i dietetyczne śniadanie, które doda energii na cały dzień!
Składniki dla 1 porcji:
- Jajko - 2 szt.
- Mleko 2% - 30 ml
- Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa - 30 g
- Olej rzepakowy - 15 ml
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, duża miska, rózga
Przepis krok po kroku
- Jajka wbij do miseczki i dokładnie rozmieszaj. Połącz je z mlekiem i mąką owsianą.
- Na patelni rozgrzej olej i wylej na nią masę omletową.
- Poczekaj, aż jajka się zetną i delikatnie odwróć omlet na drugą stronę.
- Smaż jeszcze 3 minuty i zdejmij z patelni na talerz.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
To opcja pełna witamin i błonnika, więc może pojawiać się w menu często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny