Omlet na słono
Opublikowano: 11.05.2021 r.
Jajka, szynka, ser gouda, szczypiorek i mleko - oto główne składniki omletu na słono, który na pewno zadowoli Twoje kubki smakowe. Omlet ten jest sycący i pełen smaku, dzięki połączeniu delikatnych jajek z chrupiącą szynką i aromatycznym serem gouda. Szczypiorek dodaje lekkości, a mleko sprawia, że danie jest puszyste.
Składniki dla 1 porcji:
- Jajko - 2 szt. (2 jajka rozmiar M)
- Szczypiorek - 15 g (3 łyżki)
- Mleko 2% - 35 ml (3 łyżki)
- Ser gouda - 30 g (W kostce)
- Szynka wieprzowa - 36 g (3 plastry)
- Olej rzepakowy - 12 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, rózga, miska, patelnia
Przepis krok po kroku
- Szczypiorek posiekaj.
- Szynkę pokrój w kostkę lub w słupki.
- Ser żółty zetrzyj na tarce.
- Jajka wbij do miski i dobrze je roztrzep. Dodaj mleko, szczypiorek, ser żółty oraz sól i pieprz do smaku.
- Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Dodaj szynkę i podsmażaj do momentu, aż się przyrumieni.
- Na szynkę wylej masę jajeczną i całość szybko zamieszaj łopatką. Gdy boki omletu będą odchodzić od patelni, a spód będzie rumiany (ok. 3 min), odwróć omlet na drugą stronę i podsmażaj jeszcze ok. 2-3 min.
- Gotowy omlet wyłóż na talerz i podawaj gorący.