Omlet na słodko bez ubijania
Opublikowano: 24.03.2022 r.
Jajka, budyń w proszku i jogurt naturalny to kluczowe składniki tego super prostego omleta na słodko, który nie wymaga ubijania. Wystarczy wymieszać wszystko razem, dodać erytrytol dla słodkości i smażyć na odrobinie oleju rzepakowego. To szybki sposób na pyszne śniadanie lub deser!
Składniki dla 1 porcji:
- Jajko - 3 szt.
- Budyń (proszek) - 40 g (1 opakowanie (bez dodatku cukru))
- Mąka żytnia typ 2000 - 20 g
- Jogurt naturalny - 60 ml
- Erytrytol - 15 g
- Olej rzepakowy - 10 ml
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- duża miska, patelnia
Przepis krok po kroku
- Rozgrzej olej na patelni.
- Wszystkie składniki na omleta umieść w misce i wymieszaj trzepaczką na gładką masę.
- Masę wylej na patelnię i smaż do złotego koloru.
- Przekręć omleta na drugą stronę i smaż kilka chwil, aż złapie złoty kolor.
Komentarz dietetyka
Przepis nie zawiera cukru. Ma dużo błonnika. Jest dobry dla wszystkich, którzy chcą się zdrowo odżywiać. Ponadto, w przepisie znajduje się źródło białka, węglowodanów i tłuszczu, więc jest to posiłek zbilansowany.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości