Omlet kakaowy

Opublikowano: 12.05.2025 r.
Jajka, kakao i mąka pszenna to absolutna podstawa tego przepisu na pyszny omlet kakaowy. Po prostu zmiksuj te składniki, a całość podsmaż na masłe klarowanym. Nie zapominaj o dosypaniu odrobiny cukru wanilinowego, który doda aromatu i słodyczy. Na koniec wnętrze omletu dopełni śmietana, która sprawi, że będzie on jeszcze bardziej kremowy i apetyczny.
Składniki dla 1 porcji:
- Jajko - 3 szt. (3 jajka rozmir M)
- Kakao 16% (proszek) - 10 g (1 łyżka)
- Mąka pszenna typ 500 - 22 g (1 i 1/2 łyżki)
- Masło klarowane - 8 g (1 łyżeczka)
- Cukier wanilinowy - 16 g (1 opakowanie)
- Śmietana 18% - 25 g (1 łyżka)
- Cukier puder - 5 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, mikser, sitko, miska, miseczka, patelnia
Przepis krok po kroku
- Białka oddziel od żółtek.
- Mąkę wymieszaj z kakao.
- Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na pianę. Następnie dodaj żółtka i cukier, miksuj przez chwilę na niskich obrotach.
- Odłóż mikser i dodaj mąkę z kakao. Delikatnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej masło. Następnie wlej masę jajeczną. Gdy omlet będzie odchodził od boków patelni, a spód będzie ścięty (ok. 3 min), odwróć omlet na drugą stronę i podsmażaj jeszcze ok. 2 min.
- Gotowy omlet umieść na talerzu. Podawaj na ciepło ze śmietaną i odrobiną cukru pudru.