Omlet hiszpański

Opublikowano: 24.08.2021 r.
Ziemniaki, jajka, boczek, cebula i czerwona papryka – to właśnie te składniki są sercem hiszpańskiego omletu. To danie to połączenie prostoty i bogatego smaku. Jajka wiążą składniki, boczek dodaje wędzonej nuty, a papryka i cebula wrzucają trochę słodyczy i chrupkości. Smaczna przygoda w każdym kęsie!
Składniki dla 4 porcji:
- Ziemniaki ugotowane - 300 g
- Jajko - 6 szt.
- Boczek wędzony bez kości - 50 g
- Cebula - 70 g
- Papryka czerwona - 70 g
- Śmietana 12% - 30 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Ugotowane wcześniej ziemniaki pokrój w plastry.
- W misce roztrzep jajka, dodaj śmietanę słodką 12%, sól i pieprz. Wymieszaj. Dodaj pokrojone ziemniaki.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na patelni na złoto. Dodaj do reszty składników.
- Pokrój paprykę w paski.
- Masę jajeczną wlej na patelnie z odrobiną oleju. Na wierzch ułóż paprykę. Smaż na średnim ogniu przez 10 minut pod przykryciem.
- Gdy jajka się zetną przewróć omlet na drugą stronę. Możesz użyć do tego talerza, na który wyjmiesz omlet, następnie połóż nieusmażoną stroną na patelnie.
- Omlet podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Komentarz dietetyka
Omlet hiszpański to sycące i pożywne danie. Możesz je podać na lunch lub szybki obiad. W zależności od dodatków danie będzie mniej lub bardziej kaloryczne.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny