Omlet grzybek
Opublikowano: 01.04.2022 r.
Jajka, mleko i mąka pszenna to trio, które tworzy podstawę naszego omletu grzybka. Dodaj jeszcze odrobinę cukru i oleju rzepakowego, a otrzymasz klasyczne danie, które jest pyszne i sycące. Idealne na szybkie śniadanie lub lekki obiad, ten omlet z pewnością przypadnie Ci do gustu swoim smakiem i prostotą przygotowania.
Składniki dla 1 porcji:
- Jajko - 2 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 70 g
- Mleko 2% - 125 ml
- Cukier - 20 g
- Olej rzepakowy - 45 ml
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, duża miska, rózga
Przepis krok po kroku
- Białka i żółtka rozdziel do osobnych miseczek. Białka ubij na sztywną masę.
- Do żółtek dodaj mąkę, mleko i cukier. Całość dokładnie wymieszaj.
- Białka dokładnie dołóż do reszty składników, delikatnie je mieszając.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim omlet, aż się zarumieni.
Komentarz dietetyka
To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny