Omlet cesarski
Opublikowano: 24.08.2021 r.
Jajka, mąka pszenna i mleko – to trio, które stoi za sukcesem omletu cesarskiego! Do tego dochodzi odrobina masła dla maślanego posmaku oraz cukier puder, który nadaje mu lekkości i słodyczy. Swoją wyjątkowość zawdzięcza jednak rodzynkom, które dodają delikatnej nuty słodyczy i przełamują smak. Gotowy na pyszne, puszyste doznania?
Składniki dla 2 porcji:
- Jajko - 3 szt.
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 67 g (0,5 szklanki)
- Mleko 1,5% - 125 ml (0,5 szklanki)
- Masło - 20 g (2 łyżki)
- Cukier puder - 10 g (1 łyżka)
- Rodzynki - 30 g (1 garść)
- Przyprawy - cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- mikser, rózga, sitko, miska, szpatułka, patelnia z pokrywką
Przepis krok po kroku
- Rodzynki namocz w gorącej wodzie, herbacie lub wodzie z rumem czy wódką.
- W jednej misce wymieszaj na gładką masę mąkę, mleko, żółtka i 1 łyżeczkę cukru waniliowego.
- Białka ubij na puszystą pianę.
- Białka dodaj do masy i delikatnie połącz za pomocą szpatułki.
- Patelnię rozgrzej i roztop na niej masło.
- Wylej masę na patelnię i wyrównaj. Smaż około 5-6 minut na małym ogniu.
- Omlet przełóż na drugą stronę i smaż 4-5 minut.
- Omlet przełóż z patelni na talerz, porozrywaj go na mniejsze kawałki.
- Posyp cukrem pudrem i rodzynkami.
Komentarz dietetyka
Omlet cesarki to jedna z propozycji omletu na słodko. Sprawdzi się zarówno na śniadanie jak i na podwieczorek czy kolację. Omlet aby był zdrowszy podaj z sezonowymi owocami.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki