Omlet budyniowy
Opublikowano: 26.03.2022 r.
Jajka, budyń w proszku i olej rzepakowy tworzą bazę dla tego pysznego omletu budyniowego. Mąka pszenna nadaje mu odpowiednią strukturę, a soczyste jabłko i aromatyczny cynamon dodają smaku i słodyczy. Na koniec, jogurt naturalny dopełnia całość, tworząc lekki, a jednocześnie sycący posiłek.
Składniki dla 1 porcji:
- Jajko - 2 szt.
- Budyń (proszek) - 10 g (1 łyżka)
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 20 g (2 łyżki)
- Jabłko - 100 g (1 sztuka)
- Cynamon - 10 g (1 łyżka)
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 20 g (2 łyżki)
- Przyprawy - proszek do pieczenia
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, miska
Przepis krok po kroku
- Jajka rozbij do miski, dodaj budyń i mąkę. Dodaj jogurt naturalny, całość dokładnie wymieszaj.
- Usmaż omlet budyniowy na rozgrzanym oleju rzepakowym.
- Omlet podawaj z drobno pokrojonym jabłkiem i cynamonem.
Komentarz dietetyka
Wybierz swój ulubiony smak budyniu. Najlepiej sprawdza się śmietankowy lub waniliowy.
~ Oliwia Gawron, dietetyk