Omlet biszkoptowy

Opublikowano: 24.05.2021 r.
Jajka, odrobina mąki pszennej, ksylitol i masło to kluczowe składniki, które sprawiają, że omlet biszkoptowy jest puszysty i delikatny. W tym omlecie chodzi o lekką strukturę uzyskaną dzięki ubitym białkom jajek i prostocie składników. To doskonała propozycja na szybkie, ale i wyjątkowo smaczne śniadanie.
Składniki dla 1 porcji:
- Jajko - 2 szt.
- Mąka pszenna typ 550 - 20 g (2 łyżki)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 20 g (2 łyżki)
- Masło - 2 g (pół łyżeczki)
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, mikser, duża miska
Przepis krok po kroku
- Białka oddziel od żółtek.
- Białka ubij mikserem na sztywną pianę.
- Stopniowo dodawaj żółtka, cały czas miksując na średnich obrotach.
- Dodawaj przesianą mąkę i ksylitol miksując na wolnych obrotach.
- Rozgrzej patelnię i rozpuść na niej masło.
- Wylej masę jajeczną, zmniejsz ogień na średni i smaż omlet ok. 4 minut.
- Delikatnie przewróć omlet na drugą stronę i smaż 2-3 minuty.
- Podawaj z ulubionymi owocami i jogurtem.
Komentarz dietetyka
Omlet biszkoptowy to danie o niskiej zawartości tłuszczu, dlatego sprawdzi się u osób z zaburzeniami lipidowymi (na przykład podwyższonym cholesterolem). Masło warto wymienić na olej roślinny, aby ograniczyć podaż tłuszczów zwierzęcych.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk