Omlet białkowy
Opublikowano: 03.07.2021 r.
Jajka, odżywka białkowa i mąka pszenna to główne składniki naszego omletu białkowego. To połączenie gwarantuje, że Twój posiłek będzie nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczych. Dodatkowo delikatnie słodki ksylitol sprawi, że omlet zyska lekkość i przyjemną słodycz.
Składniki dla 1 porcji:
- Jajko - 2 szt.
- Odżywka białkowa - 15 g (1 miarka)
- Mąka pszenna typ 550 - 20 g (2 łyżki)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 20 g (2 łyżki)
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- mikser, duża miska, patelnia beztłuszczowa, miska
Przepis krok po kroku
- Białka oddziel od żółtek.
- Białka ubij mikserem na sztywną pianę.
- Stopniowo dodawaj żółtka, cały czas miksując na średnich obrotach.
- Dodawaj przesianą mąkę, odżywkę białkową i ksylitol miksując na wolnych obrotach.
- Rozgrzej patelnię, wylej masę jajeczną, zmniejsz ogień na średni i smaż omlet ok. 4 minut.
- Delikatnie przewróć omlet na drugą stronę i smaż 2-3 minuty.
- Podawaj z ulubionymi owocami i jogurtem.
Komentarz dietetyka
Omlet białkowy sprawdzi się jako posiłek dla sportowców, osób intensywnie trenujących oraz tych, które z różnych przyczyn wymagają zwiększonej podaży białka, a nie są w stanie dostarczyć jej z tradycyjnych produktów.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk