Omlet bananowy
Jajka, banany i mąka gryczana: te trzy składniki tworzą pyszną podstawę dla naszego omleta bananowego. Dodaj do tego odrobinę ksylitolu i olej rzepakowy, a masz prosty, ale smakowity sposób na zdrowe śniadanie. Bez żadnych sztucznych dodatków i skomplikowanych technik – łatwo, szybko i pysznie.
Składniki dla 2 porcji:
- Jajko - 2 szt.
- Banan - 300 g (2 średnie sztuki)
- Mąka gryczana - 25 g
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 25 g
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Przyprawy - sól
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, mikser, miska
Przepis krok po kroku
- Do miski wbij jajka, dodaj połamane na kawałki banany, mąkę, szczyptę soli oraz ksylitol.
- Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę.
- Na patelni rozgrzej olej, wlej na nią połowę przygotowanej masy i usmaż z dwóch stron omleta.
- Czynność powtórz jeszcze raz.
- Tak przygotowane omlety podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Omlet bananowy to doskonała propozycja na smaczne śniadanie na słodko. Banany są doskonałym źródłem witaminy A, C, E, K oraz niektórych witamin z grupy B. Jest to również doskonałe źródło magnezu, fosforu, wapnia oraz potasu. Potas jest składnikiem, który spożywany w odpowiedniej ilości zmniejsza ciśnienie tętnicze krwi. Dodatkowo dieta o wysokiej zawartości potasu a niskiej zawartości sodu zmniejsza ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego w przyszłości. Banany są również dobrym źródłem pektyn (rodzaj błonnika pokarmowego), które wspomagają obniżenie cholesterolu LDL.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny