Okroszka
Opublikowano: 25.10.2022 r.
Ogórek, rzodkiewka, młode ziemniaki, jajka i piersi kurczaka to podstawa, na której opiera się smak okroszki. Uzupełnione kwasem chlebowym i kefirem, tworzą orzeźwiający chłodnik idealny na cieplejsze dni.
Składniki dla 8 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 200 g
- Ogórek - 300 g
- Rzodkiewka - 300 g
- Ziemniaki młode - 200 g
- Jajko - 4 szt.
- Kwas chlebowy - 1000 ml
- Kefir - 500 g
- Przyprawy - sól, pieprz, szczypiorek, koper
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Ugotuj mięso z piersi kurczaka (około 30 minut).
- Ugotuj jajka na twardo. Obierz.
- Ugotuj ziemniaki w mundurkach i obierz je po ugotowaniu.
- Pokrój w drobną kostkę obrane ogórki, rzodkiewkę, ziemniaki, jajka, mięso.
- Wymieszaj z posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.
- Do składników dodaj kwas chlebowy, kefir oraz sól i pieprz.
- Wszystko wymieszaj i odstaw do lodówki na całą noc.
Komentarz dietetyka
Przepis jest odżywczy - zawiera wszystkie makroskładniki. Jest bogaty w bakterie, które doskonale wpływają na pracę układu pokarmowego. Jest to przepis zdrowy i polecany.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości