Okonomiyaki
Opublikowano: 14.12.2021 r.
Kapusta pekińska, boczek wędzony i pieczarki to trio, które robi całą robotę w okonomiyaki, najpopularniejszym japońskim naleśniku. Dorzuć do tego jajka, mąkę pszenną i mleko, żeby stworzyć ciasto, a potem usmaż wszystko na oleju sezamowym. Danie wykończ szczyptą szczypiorku i ketchupem. Smacznego!
Składniki dla 3 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g (2 szklanki)
- Jajko - 2 szt.
- Mleko 3,2% - 200 ml (1 niepełna szklanka)
- Boczek wędzony bez kości - 200 g
- Kapusta pekińska - 100 g
- Cebula - 100 g (1 duża sztuka)
- Pieczarki - 200 g (8 średnich sztuk)
- Olej sezamowy - 50 ml
- Ketchup - 40 g
- Szczypiorek - 20 g (1 mały pęczek)
- Kukurydza konserwowa - 100 g
- Przyprawy - sos sojowy, cukier, sos worcestershire
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, mikser, duża miska
Przepis krok po kroku
- W misce ubij jajka z mlekiem, przesiej mąkę i wymieszaj do połączenia składników.
- Poszatkuj kapustę pekińską i dodaj do masy naleśnikowej.
- Cebulę obierz z łupiny i pokrój w pióra.
- Pokrój pieczarki w kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę i pieczarki.
- Na osobnej patelni rozgrzej olej sezamowy i usmaż naleśniki z kapustą pekińską.
- W miseczce wymieszaj sos sojowy, Worcestershire, cukier i ketchup.
- Naleśnik ułóż na talerzu, polej sosem, wyłóż na niego cebulę i pieczarki, kukurydzę i pokrojony w plastry boczek.
- Posyp wierzch posiekanym szczypiorkiem i udekoruj majonezem.
Komentarz dietetyka
Okonomiyaki to zdrowe danie zawierające niedużą ilość kalorii. Można je nazwać zdrową wersją pizzy. Zawiera ono bardzo dużo składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego. Może być bardzo dobrą propozycją dla osób na diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny