Ogórkowa na rosole
Opublikowano: 08.06.2022 r.
Ogórki kiszone, aromatyczny bulion drobiowy, chrupiąca marchewka i ziemniaki – to właśnie te składniki sprawiają, że ogórkowa na rosole ma ten wyjątkowy, domowy smak. Kiszone ogórki nadają zupie kwasowości, bulion tworzy bazę pełną głębi, a warzywa dopełniają całość, tworząc pyszny i sycący posiłek.
Składniki dla 8 porcji:
- Ogórki kiszone - 500 g
- Marchewka - 200 g (1 duża sztuka)
- Ziemniaki późne - 400 g (4 średnie sztuki)
- Bulion drobiowy - 3000 g (12 szklanek)
- Śmietana 18% - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, tarka
Przepis krok po kroku
- Bulion drobiowy wlej do garnka.
- Obierz ziemniaki i marchew ze skórki i pokrój w kostkę.
- Umieść ziemniaki w bulionie i gotuj przez 10 minut.
- Ogórki kiszone zetrzyj na tarce i dodaj do zupy.
- Gotuj przez 5 minut.
- Dopraw całość solą i pieprzem.
- Zdejmij z ognia.
- Posiekaj koper i dodaj do zupy.
- Zupę podawaj w głębokim talerzu z dodatkiem kwaśnej śmietany.
Komentarz dietetyka
Ogórkowa na rosole to bardzo dobre źródło naturalnego błonnika pokarmowego. Poprawia on pracę naszych jelit i pomaga w obniżeniu poziomu glukozy we krwi. Zupa jest niskokaloryczna i doskonale sprawdzi się u osób na diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny