Ogórki z papryką
Opublikowano: 07.09.2022 r.
Ogórki, papryka czerwona i ocet spirytusowy to główni bohaterowie tego przepisu. Połączenie świeżych ogórków z soczystą papryką i nutką kwasowości z octu sprawia, że powstaje zaskakująco smakowite danie. Idealne jako dodatek do obiadu lub na kanapki. To prosty sposób na wprowadzenie trochę koloru i smaku do codziennych posiłków.
Składniki dla 8 porcji:
- Ogórek - 2000 g
- Papryka czerwona - 600 g (3 duże sztuki)
- Ocet spirytusowy - 1000 ml (4 szklanki)
- Przyprawy - sól, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, gorczyca, koper, cukier
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoiki
Przepis krok po kroku
- Słoiki wyparz we wrzątku.
- Ogórki umyj dokładnie i posiekaj w plastry.
- Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski.
- Czosnek obierz z łupiny i pokrój w plastry.
- Do garnka wlej 4 litry wody, ocet spirytusowy i wsyp sól oraz cukier.
- Zagotuj zalewę.
- Zagotuj zalewę.
- Umieść ogórki i paprykę oraz w słoikach.
- Dodaj do nich także gorczycę, koper, liść laurowy i ziele angielskie.
- Zalej ogórki gorącą zalewą i zakręć słoiki.
- Słoiki umieść w garnku i wlej wody do 2/3 wysokości.
- Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
- Słoiki dokręć i postaw do góry dnem do wystygnięcia.
- Przechowuj w chłodnym miejscu.
Komentarz dietetyka
Ogórki z papryką to niskokaloryczny dodatek do obiadu, który świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej. Ogórki z dodatkiem papryki zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny