Ogórki z miodem
Opublikowano: 01.06.2022 r.
Ogórek, miód i ocet spirytusowy – to trio jest sercem przepisu na ogórki z miodem. Połączenie świeżości ogórków z delikatną słodyczą miodu i kwaśnym akcentem octu tworzy ciekawy smakowy kontrast. Miód nadaje potrawie wyjątkowego aromatu, który idealnie komponuje się z chrupiącymi ogórkami.
Składniki dla 10 porcji:
- Ogórek - 2000 g
- Ocet spirytusowy - 125 ml
- Cukier - 60 g (1/3 szklanki)
- Miód - 125 g (5 łyżek)
- Sól - 20 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, ocet spirytusowy, czosnek, gorczyca, koper, cukier, miód
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- słoik 400 ml
Przepis krok po kroku
- Ogórki umyj i osusz. Następnie pokrój w plastry.
- Słoiki umyj i wyparz.
- Czosnek obierz (po pół ząbka na jeden słoik) i pokrój w plasterki.
- Do każdego słoika wsyp po pół łyżeczki gorczycy. W każdym słoiku umieść po gałązce kopru i po pół ząbka czosnku.
- Dopełnij plastrami ogórka.
- Do garnka wlej 1,5 szklanki wody. Dodaj cukier, miód i sól. Zagotuj całość.
- Zdejmij garnek z ognia i dolej ocet. Dokładnie wymieszaj. Gorącą zalewę wlewaj do słoików. Zakręć dokładnie.
- Pasteryzuj przez 5 minut.
Komentarz dietetyka
90% ogórka stanowi woda. Pozostałe 10% stanowią węglowodany, błonnik oraz witaminy.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk