Ogórki z kurkumą

Opublikowano: 08.10.2021 r.
Ogórki i cukier to duet, który razem z kurkumą tworzą wyjątkowe połączenie smaków w tym przepisie. Dzięki słodyczy cukru i przesiąkniętym kurkumą ogórkom, uzyskasz niepowtarzalną przekąskę, która zaskoczy Twoje kubki smakowe. Ogórki z kurkumą to doskonały dodatek do wielu dań i świetny sposób na urozmaicenie kuchni.
Składniki dla 20 porcji:
- Ogórek - 2000 g
- Cukier - 550 g (2,5 szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz, kurkuma, papryczka chilli świeża, ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, gorczyca, pieprz kolorowy ziarna
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- garnek, słoiki, ściereczka
Przepis krok po kroku
- Umyj ogórki. Pokrój je na plastry o grubości 1 cm. Można także pokroić na ćwiartki.
- W garnku zagotuj 3 szklanki wody, 2 szklanki octu, cukier, 2 obrane ząbki czosnku, łyżkę kurkumy, 2 łyżki soli. Zagotuj wszystko, jak zacznie wrzeć wyłącz gaz. Z zalewy wyjmij czosnek.
- Do słoików (700 ml) wyłóż po pół łyżeczki gorczycy, 3 ziela angielskie oraz około 10 ziaren pieprzu. Dodaj ogórki, układaj je dosyć ściśle. Pomiędzy ogórki wykładaj po pół niewielkiej papryczki chilli pokrojonej w plasterki.
- Gorącą zalewą zalej całość.
- Zapasteryzuj słoiki przez 10 minut.
- Po tygodniu ogórki są gotowe do jedzenia.
Komentarz dietetyka
Bardzo dobry przykład zdrowej przekąski. Przyprawy mają działanie przeciwnowotworowe i rozgrzewające. Nie będą odpowiednie dla osób mających refluks bądź tych, którzy nie mogą spożywać ostrych potraw.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości