Ogórki z gyrosem

Opublikowano: 09.09.2022 r.
Ogórek, cebula i cukinia to trio warzywne, które w towarzystwie octu spirytusowego i cukru tworzy wyjątkowo smakowitą mieszankę. Wypróbuj nietypowe połączenie klasycznych składników i odkryj, jak przemieniają się w odświeżający przysmak, który idealnie nadaje się do grillowanego mięsa czy kanapek.
Składniki dla 10 porcji:
- Ogórek - 1500 g
 - Cebula - 400 g (2 duże sztuki)
 - Cukinia - 500 g (2 małe sztuki)
 - Ocet spirytusowy - 500 ml (2 szklanki)
 - Cukier - 200 g (1 szklanka)
 - Przyprawy - sól, gorczyca, przyprawa gyros
 
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoiki
 
Przepis krok po kroku
- Ogórki umyj dokładnie i posiekaj w drobne plastry.
 - Cukinię pokrój w plastry.
 - Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra.
 - Do garnka wlej wodę (2 litry), dodaj cukier, przyprawę gyros oraz ocet i sól.
 - Zagotuj marynatę.
 - Do wyparzonych we wrzątku słoików włóż ogórki, cebulę i cukinię.
 - Dodaj gorczycę i wlej gorącą zalewę.
 - Zakręć słoiki i wstaw do garnka.
 - Wlej wodę do 2/3 objętości słoików.
 - Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
 - Dokręć słoiki i ustaw do góry dnem do wystudzenia.
 
Komentarz dietetyka
Ogórki z gyrosem to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Ogórki są warzywem o bardzo małej zawartości kalorii. Ogórki w zalewie sprawdzą się jako dodatek do obiadu na zimę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny