Ogórki z gyrosem
Opublikowano: 09.09.2022 r.
Ogórek, cebula i cukinia to trio warzywne, które w towarzystwie octu spirytusowego i cukru tworzy wyjątkowo smakowitą mieszankę. Wypróbuj nietypowe połączenie klasycznych składników i odkryj, jak przemieniają się w odświeżający przysmak, który idealnie nadaje się do grillowanego mięsa czy kanapek.
Składniki dla 10 porcji:
- Ogórek - 1500 g
- Cebula - 400 g (2 duże sztuki)
- Cukinia - 500 g (2 małe sztuki)
- Ocet spirytusowy - 500 ml (2 szklanki)
- Cukier - 200 g (1 szklanka)
- Przyprawy - sól, gorczyca, przyprawa gyros
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoiki
Przepis krok po kroku
- Ogórki umyj dokładnie i posiekaj w drobne plastry.
- Cukinię pokrój w plastry.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra.
- Do garnka wlej wodę (2 litry), dodaj cukier, przyprawę gyros oraz ocet i sól.
- Zagotuj marynatę.
- Do wyparzonych we wrzątku słoików włóż ogórki, cebulę i cukinię.
- Dodaj gorczycę i wlej gorącą zalewę.
- Zakręć słoiki i wstaw do garnka.
- Wlej wodę do 2/3 objętości słoików.
- Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
- Dokręć słoiki i ustaw do góry dnem do wystudzenia.
Komentarz dietetyka
Ogórki z gyrosem to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Ogórki są warzywem o bardzo małej zawartości kalorii. Ogórki w zalewie sprawdzą się jako dodatek do obiadu na zimę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny