Ogórki z curry

Opublikowano: 23.08.2021 r.
Ogórki i cukier to kluczowe składniki tego przepisu na ogórki z curry. Połączenie tych dwóch elementów daje wyjątkowy smak, który zaskoczy każdego. Kawałki soczystych ogórków i słodycz cukru tworzą harmonijną mieszankę, której trudno się oprzeć.
Składniki dla 4 porcji:
- Ogórek - 200 g
- Cukier - 150 g (0,75 szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz, curry, ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- duży garnek, słoik 800 ml
Przepis krok po kroku
- Ogórki dokładnie umyj i usuń takie, które są uszkodzone lub mogą być zepsute.
- Ogórki przełóż do zimnej wody, możesz namoczyć je w zlewie.
- Usuń końce i pokrój w ćwiartki ogórki.
- Ogórki przełóż do umytych, wyparzonych i osuszonych słoików. Ogórki powinny być ciasno ułożone.
- Do każdego słoika dodaj po 1 liściu laurowym, pół łyżeczki gorczycy, pół łyżeczki ziaren pieprzu,
- Go garnka wlej 3 szklanki wody, dodaj cukier, 1 płaską łyżkę soli kamiennej oraz 3 płaskie łyżki curry.
- Zalewę zagotuj, mieszaj do momentu aż cukier się rozpuści.
- Dodaj 3/4 szklanki octu spirytusowego, doprowadź do wrzenia i natychmiast wyłącz.
- Zalej ogórki wrzącą zalewą.
- Delikatnie poruszaj każdym słoikiem i zakręć.
- Pozostaw do wystygnięcia.
- Słoiki po wystygnięciu pasteryzuj 10 minut.
Komentarz dietetyka
Ogórki z curry to jedna z propozycji przygotowania marynowanych ogórków. Ze względu na użycie octu spirytusowego do ich przygotowania, ogórki powinno spożywać się okazjonalnie.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki