Ogórki w musztardzie sarepskiej
Opublikowano: 28.09.2023 r.
Ogórki, musztarda sarepska, ocet spirytusowy, cukier i sól to podstawowe składniki, które składają się na ten wyjątkowy przepis na ogórki w musztardzie sarepskiej. To świetne połączenie, które nada Twoim ogórkom wyjątkowego smaku. Przygotowanie jest proste, a aromatyczne przyprawy sprawią, że nie będziesz w stanie się im oprzeć.
Składniki dla 1 porcji:
- Ogórek - 1000 g
- Musztarda sarepska - 100 g (4-5 łyżek)
- Ocet spirytusowy - 250 ml (szklanka)
- Cukier - 60 g (1/2 szklanki)
- Sól - 40 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy, cukier
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- garnek, słoiki
Przepis krok po kroku
- Ogórki umyj pod bieżącą, zimną wodą.
- Pokrój je wzdłuż na ćwiartki.
- Do garnka wlej 2 szklanki wody (500 ml) i ocet. Dodaj sól, cukier i musztardę. Doprowadź zalewę do wrzenia.
- Ogórki ułóż na sztorc w słoiku. Pomiędzy ogórki wciśnij jeden liść laurowy i 2-3 ziarna ziela angielskiego (na jeden słoik).
- Zalej ogórki gorącą zalewą. Dokładnie zakręć i odstaw do góry dnem, najlepiej na całą noc, aż dobrze wystygną.
Komentarz dietetyka
Musztardę produkuje się z ziaren gorczycy, które są bogatym źródłem białka, a także kwasów tłuszczowych omega-3, 6 i 9. To także dobre źródło witaminy A, B6, C i K. Jako produkt roślinny zawiera także błonnik wspomagający pracę układu pokarmowego. Ze składników mineralnych w musztardzie możemy znaleźć potas, selen, magnez i cynk.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk