Ogórki w musztardzie
Opublikowano: 25.01.2022 r.
Ogórki, ocet spirytusowy, cukier i musztarda - to baza do zrobienia pysznych ogórków w musztardzie. To połączenie przynosi wyjątkowy, pikantny smak, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięsa, kanapek czy sałatek. Słodycz cukru łagodzi ostry ocet, a całość spinają aromatyczne nuty musztardy. Przepis jest naprawdę prosty!
Składniki dla 6 porcji:
- Ogórek - 2500 g
- Ocet spirytusowy - 750 ml (2 szklanki)
- Cukier - 200 g (1 szklanka)
- Musztarda - 300 g
- Przyprawy - sól, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoiki
Przepis krok po kroku
- Ogórki umyj dokładnie.
- Ogórki umyj dokładnie.
- Słoiki na ogórki wyparz wrzątkiem.
- Ogórki obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki.
- W garnku umieść 2000 ml wody, dodaj cukier, sól, ocet, musztardę i zagotuj.
- Ogórki umieść w słoikach.
- Dodaj do każdego słoika gorczycę, liść laurowy, ziele angielskie i zalej gorącą zalewą.
- Słoiki zakręć dokładnie.
- Umieść je w garnku i wlej wody do 2/3 wysokości.
- Gotuj przez 15 minut.
- Słoiki wyjmij z garnka i postaw na zakrętkach do wystygnięcia.
Komentarz dietetyka
Ogórki w musztardzie to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Przetwory w słoikach przygotowywane na zimę są bardzo dobrym źródłem witamin i składników mineralnych. Ogórki w zalewie są nisko kaloryczne.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny