Ogórki po żydowsku
Opublikowano: 21.07.2022 r.
Ogóreczki, marchewka, seler, no i oczywiście spora dawka cebuli z octem spirytusowym – to wszystko stanowi podstawę tradycyjnych ogórków po żydowsku. Wyjątkowy smak uzyskujemy dzięki mieszance świeżych warzyw i odrobiny cukru, co zapewnia idealny balans między słodkim a kwaśnym.
Składniki dla 10 porcji:
- Ogórek - 3000 g
- Seler korzeniowy - 300 g (1 średnia sztuka)
- Pietruszka - 200 g (1 duża sztuka)
- Natka pietruszki - 30 g (1 pęczek)
- Marchewka - 450 g (3 średnie sztuki)
- Cebula - 200 g (2 małe sztuki)
- Ocet spirytusowy - 150 ml
- Cukier - 200 g
- Przyprawy - sól, ziele angielskie, gorczyca, koper
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoik
Przepis krok po kroku
- Ogórki umyj i pokrój w ćwiartki.
- Marchew, cebulę, pietruszkę i seler obierz oraz pokrój na grube plastry.
- Do wyparzonych słoików włóż plastry warzyw, ziele angielskie, kilka ziarenek gorczycy, baldachimy kopru oraz kawałek naci pietruszki.
- Następnie do słoików ułóż pionowo ogórki (ważne, aby były ułożone dość ciasno).
- Do garnka wlej trzy szklanki wody, dodaj ocet, cukier oraz jedną płaską łyżkę stołową soli. Składniki wymieszaj i zagotuj.
- Gotową zalewą zalej słoiki, następnie szczelnie je zakręć.
- Słoiki pasteryzuj przez około 5 minut od momentu zagotowania się wody.
- Po tym czasie słoiki wyciągnij i pozostaw do wystudzenia.
Komentarz dietetyka
Ogórki po żydowsku to doskonała propozycja na przetwory na zimę. Ogórki będą stanowiły dobry dodatek do dań obiadowych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny