Ogórki po warszawsku
Opublikowano: 12.09.2023 r.
Ogórki gruntowe, ocet spirytusowy, cukier i sól to podstawowe składniki ogórków po warszawsku. Do tego dodajemy marchewkę, czosnek i chrzan dla dodatkowego smaku. To prosta mieszanka, która pozwoli ci przygotować tradycyjne, aromatyczne ogórki, idealne na każdą okazję.
Składniki dla 4 porcji:
- Ogórek - 2000 g (gruntowy)
- Ocet spirytusowy - 500 ml
- Cukier - 160 g
- Sól - 50 g
- Marchewka - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Chrzan - 50 g
- Przyprawy - ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, pieprz ziarna, gorczyca, koper, cukier, chrzan świeży, sól kamienna
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek, słoiki, ściereczka
Przepis krok po kroku
- Jędrne, średniej wielkości ogórki umyj pod bieżącą zimną wodą.
- Do garnka wlej 8 szklanek wody, 7 liści laurowych, 10 kulek ziela angielskiego, łyżeczkę ziaren czarnego pieprzu. Doprowadź do wrzenia. Wsyp cukier i sól, wymieszaj i gotuj przez 15 minut. Po tym czasie wyłącz palnik, wlej ocet, wymieszaj i odstaw do ostudzenia.
- Do wyparzonych, suchych słoików wsyp po pół łyżeczki nasion gorczycy.
- Marchewkę, chrzan i czosnek obierz. Marchewkę i czosnek pokrój w plasterki. Chrzan pokrój w słupki, a łodygi kopru potnij w kawałki.
- Do słoików wrzuć po 2-3 plasterki czosnku, kilka plasterków marchewki, kawałków chrzanu i łodyżek kopru.
- Do słoików włóż ciasno ogórki, tak by stały pionowo.
- Wlej przestudzoną zalewę do słoików. Dobrze zakręć zakrętki na słoikach.
- Szeroki garnek wyłóż ściereczką. Ustaw słoiki, wlej wodę, tak by sięgała do 3/4 słoików. Podgrzej, aż woda zacznie wrzeć. Gotuj przez 2-3 minuty. Wyciągnij słoiki z garnka i odstaw do góry dnem do ostudzenia.
- Przechowuj słoiki w ciemnym miejscu.
Komentarz dietetyka
Świeże ogórki szczególnie chętnie spożywane są jako składniki sałatek. 90% ogórka stanowi woda. Stąd też bardzo niska kaloryczność tego warzywa, zaledwie 19 kcal w 100 g ogórków.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk