Ogórki po koreańsku

Opublikowano: 24.05.2022 r.
Ogórki, ocet spirytusowy i cebula to kluczowe składniki ogórków po koreańsku. To połączenie sprawia, że powstaje wyjątkowy, pikantny smak, który zadowoli każde podniebienie. Cieniutko pokrojone ogórki i cebula ożywają w marynacie z octu i dodatku oleju rzepakowego, tworząc niezapomnianą koreańską przekąskę.
Składniki dla 10 porcji:
- Ogórek - 3500 g
- Cebula - 500 g (3 średnie sztuki)
- Ocet spirytusowy - 500 ml (2 szklanki)
- Olej rzepakowy - 200 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek, cukier, lubczyk
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- słoiki, duża miska
Przepis krok po kroku
- Ogórki umyj dokładnie.
- Pokrój w dość grube plastry.
- Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w kostkę.
- W misce umieść 1000 ml wody, olej, ocet i wymieszaj.
- Dodaj łyżkę cukru, sól, paprykę słodką i ostrą oraz lubczyk.
- Posiekaj czosnek i dodaj do zalewy, wymieszaj dokładnie.
- Dodaj pieprz grubo mielony.
- Ogórki połącz z zalewą.
- Umieść ogórki w słoikach.
- Można je przechowywać w lodówce lub za pasteryzować na zimę.
Komentarz dietetyka
Ogórki po koreańsku to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Ogórki sprawdzą się w diecie redukcyjnej oraz wegetariańskiej. Ogórki zawierają małą ilość kalorii i mają niski indeks glikemiczny.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny