Ogórki po kaszubsku
Opublikowano: 05.07.2021 r.
Ogórki, świeży koperek, cebula i czosnek – to kluczowe składniki ogórków po kaszubsku. Te smakołyki łączą w sobie chrupkość ogórków z aromatem koperku i czosnku, a to wszystko z delikatnie słodko-kwaśnym akcentem dzięki dodatkowi octu winnego i cukru. Idealne jako dodatek do obiadu czy przekąska na letni dzień.
Składniki dla 15 porcji:
- Ogórek - 1000 g
- Koperek ogrodowy świeży - 45 g (1 pęczek)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Czosnek - 20 g (4 ząbki)
- Papryka czerwona - 120 g (0,5 szt)
- Ocet winny - 250 ml (1 szklanka)
- Cukier - 100 g (pół szklanki)
- Przyprawy - ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoiki
Przepis krok po kroku
- W dużym garnku umieść 1l wody, dodaj do niego ocet, cukier, ziele angielskie, liść laurowy i szczyptę soli. Całość zagotuj.
- W słoikach umieść gorczycę, koper i ząbki czosnku.
- Paprykę umyj i pokrój na dość spore plastry. Poukładaj w słoikach.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka, dodaj do słoików.
- Ogórki dobrze wyszoruj i poukładaj ciasno w słoikach. Zalej je zalewą.
- Słoiki dobrze zakręć i postaw je do góry dnem na kilka godzin.
Komentarz dietetyka
Choć to świetny pomysł na surówkę, to jednak nie będzie dobrym wyborem dla osób na diecie lekkostrawnej czy tych z cukrzycą.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny