Ogórki po cygańsku

Opublikowano: 04.11.2021 r.
Ogórek, miód i przecier pomidorowy to kluczowe składniki w przepisie na ogórki po cygańsku. To właśnie one nadadzą tej sałatce niepowtarzalny smak. Jeśli dodamy do tego trochę octu spirytusowego i czosnku, otrzymamy doskonałą mieszankę ostrości, słodyczy i kwasowości. Cebula i olej rzepakowy dopełnią całość, tworząc harmonijną kompozycję smaków.
Składniki dla 4 porcji:
- Ogórek - 1500 g
- Cebula - 200 g (2 duże sztuki)
- Przecier pomidorowy bez soli - 250 g
- Czosnek - 24 g (4 ząbki)
- Miód - 80 g (1/4 szklanki)
- Ocet spirytusowy - 30 ml (2,5 łyżki)
- Olej rzepakowy - 63 ml (1/4 szklanki)
- Przyprawy - liść laurowy, sól niejodowana, pieprz ziarna, gorczyca
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek, miska, słoik 500 ml
Przepis krok po kroku
- Ogórki umyj dokładnie.
- Namocz ogórki przez 1 godzinę w zimnej wodzie.
- Ogórki pokrój w plasterki lub ćwiartki a cebulę w piórka.
- Ogórki z cebulą ciasno ułóż w słoikach.
- Do każdego słoika dodaj po 1 ząbku czosnku, 1 liść laurowy, 3 ziela angielskie, 3 ziarna pieprzu i 3 ziarna gorczycy.
- W garnku zagotuj ocet z przecierem pomidorowym, olejem, miodem, 2 łyżkami soli i 1/2 szklanką wody.
- Zalej słoiki gorącą zalewą, zakręć i pozostaw do wystygnięcia.
- Słoiki pasteryzuj 10 minut.
Komentarz dietetyka
Ogórki po cygańsku są jedną z propozycji na marynowane przetwory. Ze względu na użycie octu spirytusowego do ich przygotowania, ogórki nie powinny być spożywane często.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki