Ogórki po chińsku

Opublikowano: 07.09.2022 r.
Ogórki, olej sezamowy, ocet ryżowy i cukier - to esencja tego azjatyckiego przysmaku! Ogórki po chińsku to szybka i prosta propozycja dla miłośników wyrazistych smaków. Wystarczy kilka podstawowych składników, a danie zyskuje wyjątkowy charakter dzięki połączeniu świeżości ogórków z nutą sezamu i delikatną kwasowością octu ryżowego.
Składniki dla 5 porcji:
- Ogórek - 1300 g (20 średnich sztuk)
- Olej sezamowy - 40 ml (4 łyżki stołowe)
- Ocet ryżowy - 300 ml
- Cukier - 60 g
- Przyprawy - sól, czosnek, cukier, płatki chilli
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, słoiki, duża miska
Przepis krok po kroku
- Ogórki umyj dokładnie.
- Posiekaj w cienkie plasterki.
- Czosnek posiekaj w plastry.
- Ogórki umieść w misce, wlej ocet, dodaj cukier, sól i płatki chilli.
- Wymieszaj dokładnie.
- Wyparz słoiki we wrzątku i umieść w nich ogórki.
- Zakręć słoiki dokładnie.
- Umieść w garnku i wlej wody do 2/3 wysokości słoika.
- Gotuj przez 20 minut.
- Dokręć pokrywki i postaw do góry dnem do wystygnięcia.
- Słoiki przechowuj w chłodnym miejscu przez kilka miesięcy.
Komentarz dietetyka
Ogórki po chińsku to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Ogórki zawierają małą ilość kalorii i świetnie sprawdzą się dla osób na diecie redukcyjnej. Ogórki zawierają dużą ilość składników mineralnych i witamin.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny