Ogórki na ostro

Opublikowano: 13.12.2022 r.
Ogórki, marchewka i cukier – te trzy składniki to podstawa naszego przepisu na ostre ogórki. Chrupiące ogórki w połączeniu z marchewką i słodyczą cukru tworzą idealny balans smaków. To proste połączenie sprawi, że Twoje ogórki na ostro zyskają wyjątkowy charakter.
Składniki dla 7 porcji:
- Ogórek - 2000 g (małe)
- Marchewka - 75 g
- Cukier - 200 g
- Przyprawy - sól, papryczka chilli świeża, ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, pieprz ziarna, gorczyca, koper, chrzan świeży
Liczba porcji: 7
Będziesz potrzebować:
- garnek, słoiki, ściereczka
Przepis krok po kroku
- Ogórki (najlepiej malutkie) umyj.
- Zagotuj 1,25 l wody, 250 ml octu, cukier oraz 5 łyżeczek soli.
- Papryczki umyj, chrzan obierz umyj i pokrój w paski, czosnek obierz, marchewkę obierz i pokrój w plasterki.
- Do 7 słoików o pojemności 0,5 l włóż wszystkie przyprawy. Na jeden słoik potrzeba: koper świeży (1 baldachim), 2 małe papryczki chilli (w całości), ząbek czosnku, parę pasków pokrojonego, świeżego chrzanu, 1 łyżeczkę gorczycy, 1 liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego, 4 kulki pieprzu ziarnistego i 4 plastry marchewki.
- Włóż ogórki (jeśli są duże - pionowo).
- Gorącą zalewą przykryj ogórki (w całości powinna zakrywać warzywa).
- Pasteryzuj słoiki 10 minut w gorącej wodzie.
- Gorące słoiki wyjmij z wody po pasteryzacji i studź wieczkiem do dołu.
Komentarz dietetyka
Kapsaicyna zawarta w papryczkach wpływa na zwiększenie termogenezy - może wpływać korzystnie na tempo przemiany materii. W przepisie znajduje się cukier, więc należy uważać, jeżeli ma się problemy z glikemią.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości