Ostre ogórki meksykańskie

Opublikowano: 05.08.2025 r.
Ogórki meksykańskie to świetny przetwór do słoików, który zachwyca doskonałym smakiem. Masz dość zwyczajnych pikli? Koniecznie wypróbuj ten ciekawy sposób.
Składniki dla 6 porcji:
- Ogórek - 2000 g
- Sól - 40 g
- Czosnek - 100 g
- Cukier - 400 g
- Olej rzepakowy - 80 ml
- Ocet spirytusowy - 375 ml
- Przyprawy - sól, chilli, pieprz cayenne
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- słoiki
Przepis krok po kroku
- Ogórki dobrze umyj i pokrój w paseczki.
- Przełóż je do dużej miski, wsyp sól i odstaw na 7-8 godzin.
- Po tym czasie z ogórków odlej wodę. Wsyp do nich 1,5 łyżeczki pieprzu cayenne i 1,5 łyżeczki chilli.
- Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do ogórków, całość dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj zalewę: ocet, olej i cukier wrzuć do garnka. Całość zagotuj i odstaw do ostudzenia.
- Chłodną zalewą zalej ogórki i zostaw na całą noc w lodówce.
- Ogórki wrzuć do oczyszczonych i suchych słoików.
- Słoiki zapasteryzuj przez 10 minut - w garnku z gorącą wodą lub w piekarniku.
Komentarz dietetyka
To opcja, która jest zdrowa, ale nie sprawdzi się dla osób z problemami z układem pokarmowym.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny