Ogórki konserwowe
Opublikowano: 24.05.2021 r.
Ogórki, ocet winny, cukier i świeży koperek – to wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania pysznych ogórków konserwowych. Ten prosty zestaw składników nadaje ogórkom fantastyczny smak i sprawia, że są idealnym dodatkiem do kanapek, sałatek czy dań obiadowych.
Składniki dla 10 porcji:
- Ogórek - 1500 g
- Ocet winny - 250 ml (1 szklanka)
- Cukier - 100 g (pół szklanki)
- Koperek ogrodowy świeży - 65 g (pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duży garnek, słoiki
Przepis krok po kroku
- Ogórki ułóż w słoikach dość ciasno. Do każdego słoika dodaj liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę i 2 łodygi kopru.
- W dużym garnku zagotuj 2 litry wody. Po zagotowaniu dodaj do niej cukier i wymieszaj, by się rozpuścił. Dodaj sól i pieprz i ponownie zagotuj. Do zalewy dodaj ocet.
- Każdy słoik zalej ostudzoną zalewą i dobrze zakręć.
- Na dnie dużego garnka umieść ściereczkę i ustaw słoiki zakrętką do dołu. Zalej garnek wodą do 3/4 wysokości słoików.
- Doprowadź do wrzenia i pasteryzuj przez 10 minut.
Komentarz dietetyka
To świetny pomysł na dodatek do dań głównych. Nie będzie jednak dobrą opcją dla osób z chorobami układu pokarmowego.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny