Ogórki kiszone
Opublikowano: 19.05.2021 r.
Ogórki kiszone są idealnym i smacznym dodatkiem do głównych dań. Te z tego przepisu są naprawdę dobre, jędrne i twarde. Świetnie sprawdzają się do dań z grilla.
Składniki dla 10 porcji:
- Ogórek - 1000 g
- Sól - 40 g (2 duże łyżki)
- Chrzan - 20 g
- Czosnek - 20 g (4 ząbki)
- Koperek ogrodowy świeży - 65 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoik
Przepis krok po kroku
- W garnku zagotuj 2 litry wody i dodaj do niej sól, wymieszaj by dobrze się rozpuściła.
- W dużym 5 litrowym słoju poukładaj ciasno ogórki. W szczeliny wepchnij pokrojone na mniejsze części koper, ząbki czosnku i chrzan.
- Całość zalej roztworem wody z solą.
- Ogórki w słoiku odstaw w chłodne i ciemne miejsce na 7 dni.
- Po tym czasie będą gotowe i możesz je przełożyć do małych słoików
Komentarz dietetyka
Ogórki kiszone są bardzo zdrowe. To żywność probiotyczna, która świetnie wpływa na zdrowie jelit.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny