Ogórki kiszone

Opublikowano: 19.05.2021 r.
Ogórki, sól, chrzan i czosnek to podstawowe składniki, które sprawiają, że ogórki kiszone są takie wyjątkowe. Razem z pokaźnym pęczkiem świeżego koperku tworzą mieszankę, która nadaje charakterystyczny smak i aromat. Warto wspomnieć, że kiszenie to tradycyjna metoda konserwacji, która pozwala cieszyć się ogórkami przez długi czas.
Składniki dla 10 porcji:
- Ogórek - 1000 g
- Sól - 40 g (2 duże łyżki)
- Chrzan - 20 g
- Czosnek - 20 g (4 ząbki)
- Koperek ogrodowy świeży - 65 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoik
Przepis krok po kroku
- W garnku zagotuj 2 litry wody i dodaj do niej sól, wymieszaj by dobrze się rozpuściła.
- W dużym 5 litrowym słoju poukładaj ciasno ogórki. W szczeliny wepchnij pokrojone na mniejsze części koper, ząbki czosnku i chrzan.
- Całość zalej roztworem wody z solą.
- Ogórki w słoiku odstaw w chłodne i ciemne miejsce na 7 dni.
- Po tym czasie będą gotowe i możesz je przełożyć do małych słoików
Komentarz dietetyka
Ogórki kiszone są bardzo zdrowe. To żywność probiotyczna, która świetnie wpływa na zdrowie jelit.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny