Ogórki kiszone w słoikach

Opublikowano: 14.06.2025 r.
Potrzebujesz kilogram ogórków, 40 gramów soli, 20 gramów czosnku oraz 65 gramów świeżego koperku ogrodowego. Z tak prostych składników możesz wyczarować niesamowicie smaczne ogórki kiszone w słoikach. To klasyczny, domowy przepis, który pozwoli ci cieszyć się chrupiącymi i aromatycznymi ogórkami przez cały rok.
Składniki dla 6 porcji:
- Ogórek - 1000 g
- Sól - 40 g
- Czosnek - 20 g
- Koperek ogrodowy świeży - 65 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, duży garnek, słoiki
Przepis krok po kroku
- W garnku zagotuj 2 litry wody i dodaj do niej sól, wymieszaj, by dobrze się rozpuściła.
- Ogórki dobrze wyszoruj.
- Ogórki poukładaj do słoików. W szczeliny wepchnij pokrojone na mniejsze części koper oraz ząbki czosnku.
- Całość zalej roztworem wody z solą i dobrze zakręć.
- Ogórki w słoiku odstaw w chłodne i ciemne miejsce na 7 dni.
- Po tym czasie możesz je zjadać lub zapasteryzować, żeby powstrzymać dalszą fermentację.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, jednak dostarcza sporo soli, więc powinny na nią uważać osoby z problemami z układem krwionośnym.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny