Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej
Opublikowano: 26.01.2023 r.
Ogórki, cebula i papryka w towarzystwie octu spirytusowego oraz solidnej porcji cukru - to jest to, co daje naszym ogórkom kanapkowym ich wyjątkowy słodko-kwaśny smak. Idealne do kanapek i jako dodatek do różnych dań, te ogórki będą hitem w każdej kuchni.
Składniki dla 10 porcji:
- Ogórek - 2000 g
- Cebula - 200 g (2 sztuki)
- Papryka czerwona - 240 g (2 sztuki)
- Ocet spirytusowy - 625 ml (2,5 szklanki)
- Cukier - 660 g (3 szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz, kurkuma, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, gorczyca, koper
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- garnek, słoiki, duża miska, ściereczka
Przepis krok po kroku
- Z ogórków odetnij końcówki. Umyj je.
- Ogórki pokrój wzdłuż na plastry (około 0,5 cm grubości).
- Zalej ogórki 2,25 l wody i wsyp 340 g soli (1 szklankę). Pozostaw na 3 godziny.
- Paprykę oczyść (usuń gniazda nasienne oraz nasiona) i pokrój je również w paski.
- Po 3 godzinach moczenia ogórków ugotuj zalewę złożoną z octu, cukru, 750 ml wody, 1 łyżeczki ziela angielskiego, 1 łyżki gorczycy, 2 liści laurowych, łyżki kurkumy, szczypty pieprzu oraz pokrojonej w drobną kostkę cebuli. Powinna się gotować około 10 minut.
- Do każdego słoika należy włożyć po 1 obranym ząbku czosnku i łyżce pokrojonego koperku.
- Ogórki po 3 godzinach moczenia wkładaj pionowo do słoików razem z papryką. Zalewa, w której się moczyły, należy wylać.
- Ogórki z papryką zalej gorącą zalewą słodko-kwaśną.
- Zakręć dokładnie słoiki i pasteryzuj w gorącej wodzie (10 minut od momentu wrzenia).
- Gorące słoiki wyjmij po pasteryzacji i od razu ustaw wieczkiem do dołu.
- Ogórki gotowe będą po miesiącu.
Komentarz dietetyka
Ogórki konserwowe mają dużą ilość cukru, więc ich indeks glikemiczny jest wysoki. Także przez to wrasta kaloryczność.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości