Odżahuri
Opublikowano: 17.01.2022 r.
Szynka wieprzowa, ziemniaki, cebula, pomidory i papryczka chili – oto główne składniki odżahuri, czyli niesamowicie aromatycznego dania rodem z Gruzji. Podsmażona wieprzowina, soczyste ziemniaki i pomidory, do tego pikantna nutka chili – połączenie, które zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Składniki dla 4 porcji:
- Szynka wieprzowa surowa - 400 g
- Ziemniaki późne - 300 g (4 szt)
- Cebula - 100 g
- Pomidor - 360 g (2 szt)
- Papryczka chili zielona świeża - 4 g (1 szt)
- Przyprawy - sól, pieprz, chilli, kolendra nasiona mielone
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Dobrze rozgrzej patelnię i podsmaż na niej pokrojone w kostkę mięso.
- Do mięsa dodaj posiekaną w piórka cebulę i podsmaż razem przez około 5 minut.
- Ziemniaki obierz i pokrój w dość dużą kostkę, dodaj do garnka.
- Pomidory sparz, obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do pozostałych składników.
- Danie zalej 1,5 szklanki wody i dodaj przyprawy, a także drobno posiekaną papryczkę.
- Całość duś razem przez 50 minut, od czasu do czasu mieszając.
Komentarz dietetyka
To zdrowe danie, jednak ze względu na duży udział czerwonego mięsa nie powinien gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny