Obwarzanki
Opublikowano: 09.06.2021 r.
Mąka pszenna, masło, mleko i świeże drożdże to kluczowe składniki na nasze pachnące, domowe obwarzanki. Wszystko w idealnych proporcjach, żeby osiągnąć ten wyjątkowy, lekko słodki smak i puszystą konsystencję. Bez żadnych zbędnych dodatków, w prostocie siła!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 550 - 260 g (2 szklanki)
- Masło - 50 g (1/4 kostki)
- Mleko 2% - 100 ml
- Drożdże świeże - 25 g
- Przyprawy - sól, cukier
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, duży garnek, papier do pieczenia, rondelek
Przepis krok po kroku
- W rondelku podgrzej mleko. Połącz je z 1 łyżką mąki, drożdżami i szczyptą cukru. Całość przykryj ściereczką i odstaw na 20-25 minut, by zaczyn zaczął pracować.
- Do dużej miski włóż mąkę, dodaj posiekane masło i szczyptę soli. Dodaj małymi partiami zaczyn. Wszystko wyrób rękami, by powstało zwarte ciasto.
- Ciasto odłóż na 20 minut, by wyrosło.
- Ciasto podziel na małe kulki o wielkości brzoskwini. Każdą kulkę zroluj na blacie, by powstał cienki sznur. Oba końce złącz ze sobą, dość dobrze dociskając, by nie rozłączyły się.
- W dużym garnku zagotuj wodę. Do wrzątku wkładaj poszczególne obwarzanki. Poczekaj aż wypłyną i wyciągaj je delikatnie.
- Obwarzanki układaj na blaszce piekarnika pokrytej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut, tak by się zarumieniły.
Komentarz dietetyka
Obwarzanki domowe będą lepszym wyborem niż te kupne, jednak wciąż mają dość wysoki indeks glikemiczny i mało błonnika, dlatego dobrze, by nie pojawiały się zbyt często w menu.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny