Nutella ze śliwek
Opublikowano: 31.05.2021 r.
Śliwki suszone, masło orzechowe, gorzka czekolada i kakao – to tylko kilka kluczowych składników, dzięki którym powstaje pyszna nutella ze śliwek. Kombinacja tych smaków sprawia, że ta domowa nutella to prawdziwa uczta dla podniebienia, idealna na kanapki czy do deserów.
Składniki dla 5 porcji:
- Śliwki suszone - 150 g
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) - 40 g (2 łyżki)
- Czekolada gorzka - 50 g
- Kakao niesłodzone - 10 g (1 łyżka)
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, blender, miska, szklana miska
Przepis krok po kroku
- Śliwki namocz w letniej wodzie (co najmniej przez godzinę).
- Lekko odciśnij śliwki i zblenduj z dodatkiem masła orzechowego i kakao, na gładką masę.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Na garnku z gorącą wodą połóż szklaną miseczkę z połamaną czekoladą. Podgrzewaj wodę, aby pod wpływem ciepła pary wodnej/lub wody (jeżeli miseczka dotyka do wody), rozpuścić czekoladę. Mieszaj ją od czasu do czasu.
- Rozpuszczoną czekoladę dodaj do śliwek i ponownie zblenduj, aby połączyć czekoladę z resztą składników.
- Jeżeli wolisz słodszy krem dodaj słodzik lub namoczone wcześniej daktyle.
Komentarz dietetyka
Nutella ze śliwek sprawdzi się w jadłospisie osób na diecie o niskim indeksie glikemicznym, bezglutenowej i dietach roślinnych (jeżeli czekolada będzie wegańska).
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny