Nutella z daktyli
Opublikowano: 05.07.2021 r.
Daktyle, orzechy laskowe, napój migdałowy i kakao – oto kluczowe składniki, które tworzą tę pyszną nutellę z daktyli. Super prosta w przygotowaniu, zdrowa i bez dodatku cukru. Idealna jako smarowidło na kanapki, dodatek do deserów czy po prostu do wyjadania łyżeczką prosto z miski!
Składniki dla 10 porcji:
- Daktyle suszone - 350 g (ok. 10 sztuk)
- Orzechy laskowe - 250 g
- Napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone - 150 ml
- Kakao 16% (proszek) - 35 g (3,5 łyżki)
- Przyprawy - kakao
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, blender, pojemnik blendera
Przepis krok po kroku
- Orzechy podprażaj na suchej patelni ok. 10-15 min.
- Podprażone orzechy blendujemy na masło orzechowe, dodajemy pokrojone daktyle, napój migdałowy kakao i jeszcze raz blendujemy wszystkie składniki.
Komentarz dietetyka
Mimo tego, że do przygotowania nutelli z daktyli nie wykorzystuje się dodatkowego cukru, ani tłuszczu, ze względu na wysoką zawartość orzechów wciąż jest to stosunkowo kaloryczna przekąska. Powinny mieć to na uwadze osoby na dietach odchudzających.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk