Nuggetsy z piekarnika
Opublikowano: 02.10.2022 r.
Polędwica z piersi kurczaka, mąka pszenna i płatki kukurydziane to podstawa przepisu na pyszne nuggetsy z piekarnika. Dodaj do tego jajko oraz mleko, żeby uzyskać gładką i chrupiącą panierkę. Lekki olej rzepakowy pomoże wszystko równomiernie upiec, a płatki kukurydziane dodadzą niepowtarzalnego chrupania.
Składniki dla 5 porcji:
- Polędwica z piersi kurczaka - 500 g
- Mleko 2% - 250 ml (1 szklanka)
- Mąka pszenna typ 500 - 125 g (1/2 szklanki)
- Jajko - 1 szt.
- Olej rzepakowy - 40 ml (4 łyżki)
- Płatki kukurydziane bez cukru - 500 g (2 szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, miska
Przepis krok po kroku
- Mleko wlej do miski, wbij jajka, wsyp mąkę i zmiksuj. Dopraw do smaku.
- Mięso umyj i oczyść, pokrój na mniejsze kawałki.
- Zamocz mięso z mleku z jajkiem, obtocz w płatkach kukurydzianych.
- Ułóż mięso na blaszce do pieczenia, skropl oliwą z oliwek i upiecz przez 20 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Pamiętaj, aby nie wybierać płatków kukurydzianych z dodatkiem cukru.
~ Oliwia Gawron, dietetyk