Nuggetsy z kalafiora
Opublikowano: 07.04.2022 r.
Kalafior, jajko, mąka pszenna i płatki kukurydziane – oto, co tworzy nasze wyborne nuggetsy z kalafiora. Kalafior, główny bohater, daje delikatny smak, zaś jajko, mąka i mleko pomagają stworzyć idealną panierkę, która z kolei zyskuje chrupiącą teksturę dzięki płatkom kukurydzianym.
Składniki dla 5 porcji:
- Kalafior - 600 g (1 sztuka)
- Jajko - 1 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 100 g (1 szklanka)
- Płatki kukurydziane bez cukru - 200 g (2 szklanki)
- Mleko 2% - 170 ml (3/4 szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- garnek, miska
Przepis krok po kroku
- Kalafiora obierz z liści, podziel na pojedyncze różyczki i dokładnie umyj pod bieżącą wodą.
- W dużym garnku zagotuj wodę i wrzuć kalafiora. Gotuj ok. 5 minut.
- Do miski wbij jajko, dodaj mleko, mąkę i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
- Płatki kukurydziane rozkrusz na mniejsze kawałki.
- Różyczki kalafiora maczaj kolejno w masie jajecznej, a następnie płatkach.
- Ułóż na blasze do pieczenia i piecz w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku ok. 20 minut.
- Kalafiora obierz z liści, podziel na pojedyncze różyczki i dokładnie umyj pod bieżącą wodą.
- W dużym garnku zagotuj wodę i wrzuć kalafiora. Gotuj ok. 5 minut.
- Do miski wbij jajko, dodaj mleko, mąkę i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
- Płatki kukurydziane rozkrusz na mniejsze kawałki.
- Różyczki kalafiora maczaj kolejno w masie jajecznej, a następnie płatkach.
- Ułóż na blasze do pieczenia i piecz w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku ok. 20 minut.
Komentarz dietetyka
Kalafior zawiera goitrogenny, czyli tzw. substancje wolotwórcze, które hamują wychwyt jodu przez tarczycę. Dlatego osoby z niedoczynnością tarczycy i/lub chorobą Hashimoto powinny spożywać je wyłącznie po ugotowaniu, ponieważ ten proces znacząco zmniejsza zawartość tych substancji.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk