Nuggetsy z indyka
Opublikowano: 27.01.2023 r.
Mięso z piersi indyka, jajka, mąka pszenna, mleko i płatki kukurydziane – to właśnie te składniki, które zamienią się w złociste, chrupiące nuggetsy. Spróbuj tej kombinacji, żeby uzyskać smakowite przekąski, które zaskoczą Cię swoją prostotą wykonania i smakowitością.
Składniki dla 10 porcji:
- Mięso z piersi indyka bez skóry - 1000 g
- Jajko - 2 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 100 g (pół szklanki)
- Mleko 3,2% - 150 ml (pół szklanki)
- Płatki kukurydziane bez cukru - 300 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, curry, kumin, papryka ostra, czosnek granulowany
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Pierś z indyka podziel na porcje.
- Do miski wbij jajko, wlej mleko i wsyp mąkę.
- Dodaj po pół łyżeczki każdej przyprawy.
- Dopraw także solą i pieprzem.
- Zmiksuj do uzyskania gładkiego ciasta.
- Płatki wsyp do woreczka strunowego i rozgnieć wałkiem.
- Każdy kawałek kurczaka maczaj w cieście i obtocz w płatkach.
- Wyłóż na blasze.
- Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 20 minut.
- Podawaj na dużym talerzu z dodatkami.
Komentarz dietetyka
Nuggetsy z indyka to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Nuggetsy zawierają także węglowodany proste, które podnoszą szybko poziom glukozy we krwi. Potrawa zawiera sporą ilość składników mineralnych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny