Nuggetsy z boczniaka
Opublikowano: 26.11.2021 r.
Boczniaki, mąka ryżowa i olej rzepakowy – to wszystko, czego potrzebujesz, żeby stworzyć chrupiące nuggetsy z boczniaka. Prosty przepis na wegańską przekąskę, która zaskoczy każdego swoim smakiem i teksturą. Idealne na lunch, kolację czy po prostu do podjadania, kiedy tylko masz na to ochotę.
Składniki dla 2 porcji:
- Boczniaki - 250 g
- Mąka ryżowa - 125 g (1/2 szklanki)
- Olej rzepakowy - 125 ml (1/2 szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryczka chilli świeża
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Boczniki umyj i oczyść.
- Następnie dokładnie osusz grzyby.
- Mąkę ryżową wymieszaj z wodą, tak aby otrzymać ciasto konsystencją przypominające naleśnikowe.
- Zamocz boczniaki i usmaż na mocno rozgrzanym oleju.
- Smaż grzyby na złocisty kolor.
Komentarz dietetyka
Usmażone grzyby połóż na ręczniku papierowym, niech nadmiar tłuszczu spłynie.
~ Oliwia Gawron, dietetyk