Nuggetsy w cieście
Opublikowano: 09.10.2023 r.
Piersi kurczaka, jajko, mąka pszenna i mleko – oto kluczowe składniki, które zmieniają się w pyszne nuggetsy w cieście. Ten przepis to idealny sposób na stworzenie chrupiących, złocistych kąsków kurczaka, które zadowolą każde podniebienie. Wszystko otoczone delikatnym, smakowitym ciastem, przyprawionym według gustu, podane na ciepło prosto z patelni.
Składniki dla 3 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g
- Jajko - 1 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 120 g
- Mleko 3,2% - 120 ml
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Przygotuj blachę i pokryj ją papierem do pieczenia.
- Piersi z kurczaka opłucz, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie oprósz je pieprzem oraz odrobiną soli i wymieszaj.
- Do kolejnego naczynia dodaj jajko, mąkę, oliwę, mleko oraz przyprawy (łyżeczkę: papryki mielonej, pieprzu i soli), a następnie wymieszaj.
- Pokrojone kawałki kurczaka umieść w przygotowanym cieście i obtocz w nim dokładnie.
- Panierowane nuggetsy ułóż na przygotowanej wcześniej blaszce. Wierzch kurczaków skrop oliwą z oliwek i oprósz solą.
- Nuggetsy piecz przez 15 minut w 200 st. C.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo białka i cennych składników mineralnych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny