Nuggetsy Thermomix
Opublikowano: 14.04.2022 r.
Piersi kurczaka, delikatny serek śmietankowy, chleb pszenny i jajko – oto składniki, które sprawią, że nuggetsy z Thermomixa będą wyjątkowo smaczne i chrupiące. Aromatyczny ząbek czosnku doda im wyrazistości, a bułka tarta zapewni złocistą, chrupiącą panierkę. Przygotowanie nuggetsów jeszcze nigdy nie było tak łatwe i przyjemne!
Składniki dla 18 porcji:
- Chleb pszenny - 70 g (2 kromki, bez skórki)
- Serek śmietankowy - 60 g
- Mleko 3,2% - 60 ml
- Jajko - 1 szt.
- Bułka tarta - 100 g
- Piersi kurczaka bez skóry - 200 g (oczyszczone, pokrojone w kostkę)
- Czosnek - 5 g (1 ząbek)
- Przyprawy - sól, czosnek
Liczba porcji: 18
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, głęboki talerz, thermomix
Przepis krok po kroku
- Mięso z kurczaka umieść w naczyniu Thermomixa. Dodaj pół łyżeczki soli i ząbek czosnku. Rozdrobnij 5 sekund / obroty 7.
- Dodaj kromki chleba, serek śmietankowy i mleko. Ponownie całość rozdrobnij 10 sekund / obroty 7.
- Masę wyciągnij z naczynia Thermomixa. Z masy formuj małe kuleczki (wielkości orzecha włoskiego). Każdą spłaszczaj.
- Wbij jajko do głębokiego talerza i rozmieszaj widelcem. Do drugiego wsyp bułkę tartą.
- Przygotowane kotleciki panieruj w jajku, a następnie w bułce tartej.
- Smaż nuggetsy na głębokim tłuszczu, aż staną się złociste.
- Odsącz na papierze z nadmiaru tłuszczu.
Komentarz dietetyka
W mięsie kurczaka znaleźć można również witaminy z grupy B oraz składniki takie jak cynk, selen, magnez czy fosfor.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk