Nuggetsy
Opublikowano: 19.07.2021 r.
Piersi z kurczaka, kefir i płatki kukurydziane to podstawa tego przepisu na nuggetsy, które przyrządzisz w kilka chwil. Zamiast kupować gotowce, zrób je sam – chrupiące na zewnątrz, soczyste w środku, a przede wszystkim pyszne! Sprawdzą się idealnie jako przekąska na imprezę, albo szybki obiad.
Składniki dla 2 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 200 g (1 duża sztuka)
- Kefir - 240 g (1 szklanka)
- Płatki kukurydziane słodzone - 60 g (2 szklanki)
- Jajko - 1 szt.
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 40 g (1/3 szklanki (6 łyżek))
- Olej rzepakowy - 24 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, oregano, papryka ostra
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, pędzelek, miska
Przepis krok po kroku
- W misce wymieszaj kefir z jajkiem, mąką pszenną, 1 łyżeczką słodkiej papryki, 1/3 łyżeczką soli, pieprzu i ostrej papryki.
- Pierś z kurczaka umyj i pokrój w równe kawałki, mniej więcej 3 cm długości.
- Kawałki kurczaka przełóż do kefiru.
- Płatku kukurydziane możesz lekko rozdrobnić w moździerzu, torebce foliowej, zmielić w rozdrabniaczu lub lekko pokruszyć w dłoniach.
- Blachę do pieczeni wyłóż papierem do pieczenia.
- Kawałki kurczaka obtocz w płatkach i układaj na blaszce.
- Wierzch kawałków kurczaka posmaruj delikatnie olejem.
- Nuggetsy piecz 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Komentarz dietetyka
Chrupiące, delikatne i soczyste nuggetsy pieczone w piekarniku są wyśmienitym daniem, które jest zdrowym odpowiednikiem tradycyjnego fast-foodu.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki