Niemiecka sałatka ziemniaczana z ogórkiem

Opublikowano: 26.09.2022 r.
Ziemniaki, ogórek kiszony i cebula to trio niezbędnych składników do niemieckiej sałatki ziemniaczanej z ogórkiem. Do tego dochodzi szczypiorek dla świeżości i wyrazistości, oraz kremowe połączenie śmietany z majonezem, które nadaje całości aksamitnej konsystencji. Wszystko ukoronowane delikatnym akcentem octu winnego.
Składniki dla 4 porcji:
- Ziemniaki późne - 400 g
 - Ogórek kiszony - 400 g (4 sztuki)
 - Cebula - 100 g (1 sztuka)
 - Szczypiorek - 40 g (1 pęczek)
 - Śmietana 18% - 20 g (2 łyżki)
 - Majonez - 20 g (2 łyżki)
 - Ocet winny - 10 ml (1 łyżka)
 - Przyprawy - sól, pieprz
 
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, miska
 
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki dokładnie umyj, obierz ze skóry i ugotuj w wodzie.
 - Cebulę i ogórki pokrój w drobną kostkę.
 - Majonez wymieszaj ze śmietaną i octem winnym.
 - Ostudź ziemniaki i pokrój je w półksiężyce.
 - Wymieszaj ziemniaki z cebulą i ogórkami. Dodaj posiekany szczypiorek.
 - Całość dopraw do smaku i wymieszaj z przygotowanym sosem.
 
Komentarz dietetyka
Zamiast majonezu możesz użyć też jogurtu naturalnego.
~ Oliwia Gawron, dietetyk