Niemiecka sałatka ziemniaczana z ogórkiem
Opublikowano: 26.09.2022 r.
Ziemniaki, ogórek kiszony i cebula to trio niezbędnych składników do niemieckiej sałatki ziemniaczanej z ogórkiem. Do tego dochodzi szczypiorek dla świeżości i wyrazistości, oraz kremowe połączenie śmietany z majonezem, które nadaje całości aksamitnej konsystencji. Wszystko ukoronowane delikatnym akcentem octu winnego.
Składniki dla 4 porcji:
- Ziemniaki późne - 400 g
- Ogórek kiszony - 400 g (4 sztuki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Szczypiorek - 40 g (1 pęczek)
- Śmietana 18% - 20 g (2 łyżki)
- Majonez - 20 g (2 łyżki)
- Ocet winny - 10 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, miska
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki dokładnie umyj, obierz ze skóry i ugotuj w wodzie.
- Cebulę i ogórki pokrój w drobną kostkę.
- Majonez wymieszaj ze śmietaną i octem winnym.
- Ostudź ziemniaki i pokrój je w półksiężyce.
- Wymieszaj ziemniaki z cebulą i ogórkami. Dodaj posiekany szczypiorek.
- Całość dopraw do smaku i wymieszaj z przygotowanym sosem.
Komentarz dietetyka
Zamiast majonezu możesz użyć też jogurtu naturalnego.
~ Oliwia Gawron, dietetyk